Efteruddannelse – hvad er dine muligheder?

29 juli 2021
Camilla Skøtt

Der er mange forskellige muligheder for efteruddannelse til dig, der enten er faglært eller ufaglært, og som ønsker at få noget mere på CV’et – og måske et andet job.

Efteruddannelse er et attraktivt valg blandt mange – faglærte som ufaglærte – da det giver mulighed for at udvide horisonten og få nyt arbejde eller måske nye arbejdsopgaver i den virksomhed, man allerede er ansat i.

Ofte finder du betegnelsen AMU, når du begynder at kigge på uddannelse. Det står for arbejdsmarkedsuddannelse, og henviser grundlæggende til den form for efteruddannelse, man kan tage, hvis man enten er faglært eller ufaglært medarbejde i en privat eller offentlig virksomhed – eller hvis man er ledig eller selvstændig.

Hvad er et AMU-kursus?

At AMU-kursus er et kortere kursusforløb, man kan tage enten enkeltvis, hvis det er helt specifikke kompetencer, man har brug for. Alternativt kan man sætte forløbene sammen efter behov, så du får en decideret uddannelse.

Alle AMU-kurser er såkaldte kompetencegivende kurser. Det betyder, at de har til formål at dække ufaglærtes og faglærtes behov for specifikke kompetencer, der er efterspurgt på det danske arbejdsmarked.

Sådan søger du om efteruddannelse

Er du allerede i arbejde, er det din arbejdsgiver, der skal søge om efteruddannelse på vegne af dig. Du kan dog med fordel sætte dig ind i, hvad det er for kompetencer, du gerne vil have, og ikke mindst hvor du kan få dem. Forklar din chef, hvorfor det er nødvendigt, og hvad du efterfølgende kan bidrage med, og giv så vedkommende et link til tilmeldingen.

Er du ledig, skal du igennem dit jobcenter for at komme på et seksugers kursus. Det kan eksempelvis være et bus kørekort eller et truckcertifikat, der giver dig de nødvendige kompetencer til at udføre et givent job – og som måske vil gøre det lettere for dig at søge arbejde.